Хобі та інтереси в резюме: вказувати чи ні?

Іноді розділ «Хобі та інтереси» може стати важливою частиною Вашого резюме. Кандидати часто додають цей розділ у своє резюме, але при цьому не всі знають, що в ньому писати. Основне правило: вказуйте ті хобі та інтереси, які мають відношення до вакансії. Наприклад, вони можуть бути пов’язані з соціальною і громадською діяльністю або допомагати Вам продемонструвати певні навички та компетенції. Це допоможе рекрутеру поглянути на Вас з іншого боку і зрозуміти, яка Ви людина в реальному житті. Саме тому рекомендується вказувати хобі в резюме – це чудовий спосіб виділитися серед конкурентів. Ваші хобі дають роботодавцю змогу дізнатися про Вас більше, а це збільшує шанси успішно пройти співбесіду.

Створіть своє резюме

Чи потрібно вказувати хобі та інтереси у своєму резюме?

На це питання можна відповісти і «так», і «ні». З одного боку, наявність хобі в резюме може зіграти Вам на руку, а саме:

  • Допомогти Вам показати роботодавцю свою індивідуальність; в деяких випадках це стає додатковою перевагою
  • Підкреслити цінні навички в потрібній галузі
  • Допомогти Вам виділитися з натовпу, особливо в умовах жорсткої конкуренції

З іншого боку, зазначення хобі може мати і негативний результат. Ось кілька причин, чому так відбувається:

  • Часто хобі не мають відношення до посади, на яку Ви претендуєте, і роботодавцям це може бути не цікаво
  • Сумнівні або надто незвичайні хобі можуть зіпсувати Вашу заявку і достроково «вивести Вас із гри»
  • Вони займають цінне місце в резюме, яке можна використати для більш важливої інформації, такої як освіта та досвід роботи

Таким чином, рішення, вказувати хобі в резюме чи ні, потрібно приймати самостійно, виходячи з Вашого робочого досвіду, посади, на яку Ви претендуєте, а також галузі. Нижче перераховані аргументи, які допоможуть Вам у цьому розібратися.

Приклади ситуацій, коли хобі та інтереси не мають великого значення

В залежності від конкретних обставин, буває, що зазначення хобі не дає резюме жодних плюсів. А деяким кандидатам вказувати хобі в резюме взагалі не рекомендується; серед них:

Кандидати з багаторічним досвідом роботи за фахом

Давайте розглянемо приклад: Ви маєте 5-10 років досвіду у сфері управління IT-проектами. Якщо Ви подаєте заявку на вакансію в цій же сфері, навіщо вказувати свої хобі та інтереси? Вам краще зосередитися на описі свого професійного досвіду, успіхів і досягнень. Багаторічний досвід – Ваш козир, саме він виділить Вас із натовпу.

Якщо у Вас звичайні хобі та інтереси

Все, що Ви пишете у своєму резюме, має підвищувати його цінність. Не сперечаємося: турпоходи, перегляд фільмів і спілкування – це чудово, але в резюме це нікого не вразить. До того ж, швидше за все, такі ж інтереси будуть у більшості кандидатів. Коротше кажучи, ми не чули, щоб роботодавці спеціально шукали людей, які цікавляться переглядом фільмів, а Ви?

Коли потрібно вказувати хобі та інтереси в своєму резюме

Тепер, коли Ви вже знаєте, коли краще не вказувати хобі у своєму резюме, давайте розберемося, коли це робити можна і навіть потрібно. Погляньте на приклади нижче.

Недосвідчені кандидати
Кандидатам, у яких мало або зовсім немає досвіду роботи в потрібній сфері, буває важко перерахувати свої здібності та навички. Наприклад, якщо Ви – студент і складаєте резюме для пошуку стажування, Вам доведеться якось компенсувати невеликий досвід роботи. У таких випадках корисно більш детально розписати свої хобі та інтереси. Такі хобі, як членство в місцевому спортивному клубі, громадська робота і волонтерство в Червоному Хресті, можуть допомогти Вам продемонструвати свої лідерські якості та навички командної роботи.

Кандидати, які подають заявку на керівну посаду без професійного управлінського досвіду
Зазвичай для керівних посад потрібно мати управлінський досвід. Але ж керівнику також потрібно з чогось починати. Тому якщо у Вас немає досвіду управління у професійному середовищі, Ви можете вказати лідерські навички, набуті в іншому середовищі, наприклад, в якості капітана команди або голови організації.

Кандидати, чиї хобі пов’язані з бажаною роботою
Якщо у Вас є хобі, безпосередньо пов’язані зі сферою, в якій Ви хочете працювати, обов’язково вкажіть їх – це буде Вашою додатковою перевагою. Зазвичай такі хобі привертають увагу роботодавців і дають Вам більше шансів отримати роботу. Наприклад, вкажіть веб-розробку в якості одного зі своїх хобі та додайте, що у Вас є особистий веб-сайт – це чудовий спосіб підкреслити Ваші навички та захопленість цією сферою.

Люди, які змінюють професію
Люди, які змінюють професію, стикаються зі своїми труднощами. У цьому випадку найчастіше у Вас немає безпосереднього досвіду роботи за потрібною спеціальністю, і це суттєво знижує Ваші шанси на працевлаштування. Однак, якщо Ваші захоплення пов’язані з бажаною сферою, неодмінно вкажіть їх – це доведе Вашу мотивацію та наявність відповідних навичок. Наприклад, юрист, який хоче зайнятися тревел-журналістикою, навряд чи отримає запрошення на співбесіду, якщо все у його резюме буде лише про юриспруденцію. Однак, якщо він додасть кілька слів про свою пристрасть до письма та подорожей, його резюме буде краще відповідати вакансії, і відгуки роботодавців не змусять себе чекати.

Створіть своє резюме

Переваги зазначення інтересів і хобі в резюме

Роботодавці наймають людей, які будуть на них працювати; вони інвестують в них свій час та кошти. Тому в резюме та супровідних листах вони завжди шукають зачіпки, які дозволять їм дізнатися більше про кваліфікацію, навички та інтереси кандидатів. Ці три пункти допомагають їм вирішити, підходить людина для роботи чи ні. Правильне зазначення хобі в резюме дає наступні переваги:

  • Надає роботодавцям додаткову інформацію про Вас
  • Деякі хобі допомагають роботодавцю зрозуміти, яка Ви людина за межами офісу
  • Це легка, невимушена тема для того, щоб зав’язати розмову з кандидатом на початку співбесіди, перш ніж «перейти до справ»
  • Хобі, пов’язані з активною діяльністю, наприклад, спорт, показують, що Ви здорові і маєте хорошу фізичну форму. Участь у благодійності та громадській роботі говорить про хороші соціальні навички

Хобі, вказані у Вашому резюме, можуть багато про Вас розповісти. Тому переконайтеся, що вони відповідають сфері, в якій Ви хочете працювати. Якщо Ви надасте документальне підтвердження досягнень, пов’язаних зі своїми хобі, це буде додатковою перевагою. Якщо Вам потрібні приклади, ознайомтеся з готовими зразками резюме, які можна скачати безкоштовно.

Де розмістити розділ «Інтереси і хобі»?

Розділ хобі не є обов’язковим. Тому якщо розмістити його у верхній частині резюме, роботодавцю може здатися, що Ви не вмієте розставляти пріоритети. Рішення роботодавця, брати Вас на роботу чи ні, більше залежить від Вашої освіти та досвіду роботи, тому розділ хобі повинен бути коротким і не займати багато місця. Хоча буває, що хобі переважують досвід роботи. Наприклад, якщо Ви нещодавно закінчили університет і хочете влаштуватися тренером з футболу в школі, вкажіть лігу, в якій нещодавно брали участь або перемогли – це буде для Вас великим плюсом.

Схожі статті

Понад 112.872 користувачів вже зробили своє резюме

За допомогою CV maker Ви можете швидко і легко створити помітне та професійне резюме за 15 хвилин.

Створіть своє резюме

У Вас буде на 65% більше шансів отримати роботу