Як написати пробивне резюме студента? Кращі поради щодо влаштування на роботу!

Будь-який випускник знає, що після закінчення університету або коледжу отримати роботу складно – на ринку праці вас чекає конкуренція. Ось чому так важливо серйозно поставитися до створення професійного резюме. Неважливо, чи ви шукаєте часткову зайнятість на час навчання, чи хочете отримати першу роботу по своїй спеціальності, ваше завдання – зробити резюме презентабельним і легким для сприйняття. Читайте далі, якщо ви хочете дізнатися, як створити ідеальне резюме, щоб досягти своєї мети.

Створіть своє резюме

Незважаючи на те, чи ви шукаєте роботу на неповну зайнятість під час навчання, чи прагнете отримати своє перше місце роботи за спеціальністю після завершення навчання, вашим обов’язком є формування презентабельного резюме, що буде чітким та лаконічним. Даний матеріал вам допоможе дізнатися, як створити ідеальне резюме задля досягнення своєї мети.

Процес написання резюме: з чого почати?

Дослідження доводить, що рекрутери попередньо переглядають ваше резюме від 7-ми до 45-ти секунд, тому чітко сформована структура та релевантність вказаної інформації до конкретної вакансії є надважливими.

Проведіть невелике дослідження компанії, у якій ви хотіли би працювати, та бажаної посади перед початком створення резюме.

Якщо ви все ж таки не впевнені, з чого варто починати, то наші приклади резюме можуть стати вам у пригоді, адже значно легше створювати резюме на основі готового шаблону, аніж писати його з нуля.

Приклад резюме студента

Приклад резюме студента українською мовою

Завантажити цей зразок резюме студента українською мовою

Як написати особистий профіль для резюме студента

Особистий профіль у резюме студента є коротким описом ваших попередніх професійних та освітніх досягнень. Закцентуйте увагу на своїй освіті, попередній роботі (за наявності) та кар’єрних цілях. Не заповнюйте даний розділ зайвою інформацією, а лише зазначте детальніше у трьох-чотирьох реченнях про свої сильні сторони та професійні амбіції.

Приклад особистого профілю для CV студента

Студентка 5-го курсу спеціальності “Реклама та зв’язки з громадськістю”. Помічник project-менеджера, що вміє презентаційно подавати інформацію та знаходити свіжі ідеї. Прагну розвиватися у project-менеджменті, щоб допомагати у плануванні та організації проєктів.

Як вказати навички в резюме студента

Вирішуючи, які навички варто вказувати в резюме, не піддавайтеся спокусі вигадати ті, якими насправді не володієте лише тому, що вважаєте, що це позитивно вплине на ваше CV. Натомість детально проаналізуйте свої ключові вміння, які ви здобули, навчаючись в університеті чи коледжі, та розмежуйте відповідні hard та soft навички.

Приклади hard навичок

Hard навички - це ті професійні вміння і здібності, набуті або вдосконалені завдяки навчанню та практичному досвіду. Сюди можна включити:

  • Володіння певними мовами програмування
  • Навички роботи з дизайнерськими програмами
  • Робота з технічними пристроями
  • Навички управління проєктами
  • Володіння іноземними мовами
  • Вміння продавати
  • Навички ведення бухгалтерського обліку
  • Володіння основами психології
  • Навички ділового спілкування
  • Навички ведення різних видів документації
  • Навички написання текстів
  • Вміння здійснювати фінансові операції

Приклади soft навичок

Це універсальні вміння, які допомагають нам безпосередньо спілкуватися, працювати та будь-яким чином взаємодіяти з командою.

Прикладами є:

  • Емоційний інтелект
  • Емпатія
  • Комунікабельність
  • Тайм-менеджмент
  • Аналітичні здібності
  • Адаптивність та гнучкість
  • Креативність
  • Неупередженість
  • Вміння вирішувати конфлікти
  • Стратегічне мислення
  • Здатність до швидкого навчання
  • Ініціативність
  • Увага до дрібниць

Як вказати досвід роботи в резюме студента

Додавайте у даний розділ лише опис того досвіду, що є релевантним до посади, у якій ви зацікавлені та де ви отримали навички, що будуть корисними на потенційному місці роботи. Опишіть свої повсякденні обов’язки, здобуті знання та ключові досягнення.

Як вказати освіту в резюме студента

Якщо ви студент або нещодавній випускник, CVMaker наполегливо рекомендує зосередитися на вашій освітній кваліфікації та академічних досягненнях при написанні резюме.

Оформлюючи CV, розділ про освіту можна зазначати вище, ніж розділ про попередній досвід роботи.

Обов’язково вкажіть про те, що ви все ще навчаєтесь та залиште інформацію про нагороди, сертифікати, позакласні заходи або будь-які наукові роботи, що є релевантними до посади, на яку ви претендуєте.

Щоб збільшити свої шанси отримати бажану роботу, не соромтеся занотувати те, що ви завершили професійні курси, що стосуються потрібної галузі.

Поширені запитання

Чим резюме студента відрізняється від інших резюме?

По суті, резюме студента майже не відрізняється від професійного. Основна відмінність – це те, що у вас невеликий досвід роботи в порівнянні з людьми, які вийшли на ринок праці раніше. Як правило, невеликий досвід роботи вважається недоліком, але з іншого боку роботодавці ставляться до цього з розумінням: вчорашній студент не може знати і вміти все; інша справа – люди, які повертаються до навчання у зрілому віці, вже встигнувши попрацювати в своїй професії і маючи певні кар’єрні досягнення. Таким чином, якщо ви – студент, при складанні резюме підкреслюйте свої позитивні якості та навички, а не досвід роботи, якого у вас поки що мало.

З чого почати своє резюме студенту

Якщо ви не знаєте, з чого почати – подивіться приклади резюме в нашому розділі. Набагато легше складати резюме на основі готового шаблону, ніж писати його «з нуля» – вам потрібно просто ввести свої дані. Щодо оформлення: більшість роботодавців очікують резюме у друкованому, а не рукописному вигляді, хоча останній теж іноді допускається. Резюме має поміщатися на одному-двох аркушах формату А4 і бути або роздрукованим, або надісланим по електронній пошті, в залежності від процесу подачі заявки.

Що робити якщо у вас мало або взагалі немає професійного досвіду роботи?

Досвід роботи не може з’явитися нізвідки. Якщо у вас мало або зовсім немає досвіду роботи, потрібно постаратися відвернути увагу роботодавця від цього аспекту і продемонструвати свої навички інакше. Наприклад, якщо під час навчання ви були членом клубів або об’єднань у коледжі або за його межами, ви можете використати це для демонстрації ваших організаційних і комунікативних навичок. Не піддавайтеся спокусі вигадати досвід роботи. Якщо у вас немає відповідного досвіду, швидше за все, на співбесіді роботодавець швидко викриє вас. Будь-яка робота, яку ви виконували, навіть підробіток на канікулах, має значення і демонструє вашу здатність і бажання працювати.

У резюме можна вказувати не лише ту інформацію, яка має відношення до бажаної вакансії і таким чином дає вам перевагу над іншими кандидатами. Якщо у вас немає професійного досвіду, але резюме потрібно розширити, можна додати наступне:

Позанавчальна діяльність. Ви були членом академічного гуртка, студентського парламенту або писали статті для студентської газети? Чудово! Ця діяльність може продемонструвати як ваші навички, так і відданість роботі. Не згадати їх у своєму резюме випускника буде великою помилкою.

Інтереси. Якщо ваші хобі чи особисті інтереси співпадають зі сферою, в якій ви хочете працювати, це може дати вам перевагу над іншими кандидатами. Постарайтеся бути конкретним: що саме вас цікавить? Які книги, автори або експерти вас надихають? Чим конкретніше ви описуєте свої інтереси, тим переконливіше вони виглядають.

Шкільні проекти. Ви зробили проект, в якому продемонстрували необхідні для бажаної роботи навички? Це чудова заміна досвіду роботи! Опишіть завдання, вашу роль у проекті, а також результати/досягнення проекту. Якщо проект або дослідження, яке ви проводили, отримало будь-який розголос, обов’язково додайте посилання.

Хороші оцінки. Ви отримували хороші оцінки? Це може дати вам перевагу над іншими кандидатами, які теж є студентами/випускниками. Головне – як ви представите цю інформацію. Буде краще, якщо замість усього списку оцінок ви зосередитеся на предметах, які найбільше відповідають бажаній сфері роботи.

Створіть своє резюме

Як зробити так, щоб ваше резюме студента виділялося

Давайте подивимося правді в очі: відсутність професійного досвіду може здатися потенційному роботодавцю недоліком. Тому вам потрібно виділитися інакше. Головне, що потрібно зробити – це адаптувати своє резюме так, щоб воно ідеально підходило під опис вакансії. В описі вакансії роботодавці дають багато підказок про те, що вони шукають у кандидатах. Використайте цю інформацію у своїх інтересах! Зробіть так, щоб при побіжному перегляді вашого резюме потрібні навички впадали роботодавцю в око.

Якщо ви подаєте заявку на творчу роботу, можете сміливо використовувати різні кольори, графіку і зображення. Проте все ж таки більшість вакансій для випускників вимагають дотримуватися класичного формату, що ускладнює завдання виділити своє резюме серед інших. Як варіант, можна виділити заголовки розділів великими літерами – так резюме виглядає більш динамічно. При перерахуванні своїх якостей виділіть найбільш важливі для бажаної роботи за допомогою курсиву або жирного шрифту – їх буде важко не помітити. Головне – не перестаратися з форматуванням, інакше ваше студентське резюме може виглядати трохи по-дитячому.

Наступні поради також допоможуть виділити ваше резюме серед інших:

Не забудьте узгодити розділи свого резюме та супровідний лист – в очах рекрутерів вони повинні бути однією послідовною, цілісною розповіддю. Наприклад, якщо ви претендуєте на роботу у сфері промисловості, не треба згадувати про те, що ви хочете стати всесвітньо відомим захисником навколишнього середовища.

Одна справа – вказати навички, а зовсім інша – довести їх наявність. Якщо існують певні навички, які є важливими для бажаної посади, не просто стверджуйте, що вони у вас є, але спробуйте ще й уточнити, де саме ви їх придбали. Наприклад, якщо ви вказуєте «високі організаторські здібності», спробуйте навести приклади ситуацій, коли ви їх продемонстрували. Крім професійного досвіду роботи це може бути, наприклад, організація заходу для спортивного клубу або студентської асоціації.

Зосередьтеся на досягненнях. Неважливо, де ви відзначилися: отримували хороші оцінки з певних предметів або за виконання проектів в університеті, або робили неможливе під час підробітку – це ваші досягнення, і саме вони цікавлять роботодавців. Ви пробігли марафон або піднялися на гору? Це чудовий спосіб компенсувати відсутність досвіду роботи!

Створіть своє резюме

Навіщо адаптувати своє резюме для кожної заявки?

Всі роботи різні. У всіх компаній свої особливості бренду та методи роботи. Якщо ви не адаптуєте своє резюме до вимог компанії, ви можете завалити важливу співбесіду або взагалі не отримати на неї запрошення. З іншого боку, підігнавши своє резюме під опис вакансії, ви забезпечите найбільшу ймовірність того, що роботодавець вам передзвонить. Не потрібно повністю переписувати своє резюме щоразу, коли ви подаєте нову заявку. Всього кілька невеликих корегувань – і ви вже на крок попереду інших. Наприклад, уявіть, що ви хочете отримати роботу у благодійній організації. Якщо ця організація проводить медичні дослідження, то під час переліку результатів іспитів першим вкажіть результат з біології. Так само спочатку вкажіть результати іспитів з мов, якщо благодійна організація веде міжнародну діяльність – у цьому випадку знання мов дасть вам додаткову перевагу. На перший погляд здається, що це дрібниці, але в дійсності деякі студентські резюме написані наче під копірку. Навіть незначне корегування може дати вам ту невелику, але важливу перевагу над конкурентами, яка забезпечить вам запрошення на співбесіду. Ще одна корисна порада: переставте слова в особистому профілі так, щоб більш важлива для роботодавця інформація знаходилася вище.

Який формат і структура найкраще підходять для резюме студента?

У деяких вакансіях вказується формат, в якому роботодавець хоче отримати резюме. Зазвичай це пов’язано з тим, що при подачі заявки потрібно заповнити ще й аплікаційну форму, і роботодавці не хочуть, щоб інформація в резюме та аплікаційній формі повторювалася, бо це уповільнює процес відбору. У тих випадках, коли роботодавець не пропонує вам певної структури резюме, краще дотримуватися класичного формату.

  • Використовуйте чіткий, зрозумілий шрифт, який виглядає професійно.
  •  Уникайте шрифтів типу Comic Sans, а ось Times New Roman, Arial і Verdana – те, що потрібно.
  • Щоб виділити своє ім’я та контактні дані використовуйте трохи більший розмір шрифту – в кінці кінців, резюме розповідає про вас. Також використовуйте підзаголовки для різних розділів резюме.
  •  Не туліть весь текст в одну купу – переходьте на новий рядок і робіть відступи; інформація у вашому резюме повинна легко читатися навіть при побіжному перегляді.

Пам’ятайте про те, що роботодавці щодня переглядають сотні резюме студентів, які так само, як і ви, сподіваються отримати роботу, тому ваше резюме прочитають повністю тільки в тому випадку, якщо воно пройде первинний побіжний перегляд і чимось «зачепить» роботодавця. Майте на увазі: ваше резюме не повинно бути занадто довгим. Чіткого правила щодо довжини резюме немає; вона залежить від додаткової інформації, представленої в супровідному листі або аплікаційній формі. Проте, якщо текст не поміщається на дві сторінки аркуша А4, значить ваше резюме занадто довге, і вам потрібно його скоротити.

Хороші поради та помилки, яких слід уникати

• Уникайте розмовної мови та сленгу. Резюме – це офіційний документ, і він повинен залишатися таким, навіть якщо роботодавець вітає оригінальність.

• Перевірте резюме на наявність друкарських та орфографічних помилок. Ніхто не застрахований від помилок, тому перед відправкою краще перевірити текст двічі.

• Не повторюйте в резюме інформацію, яку ви вже вказували в аплікаційній формі. Або скоротіть резюме, або додайте іншу, додаткову інформацію, щоб заповнити порожнє місце.

• Наявність навіть невеликого досвіду роботи стане значним плюсом для вас під час подачі заявки на першу роботу після закінчення навчального закладу. Тому не соромтеся згадувати про те, що ви робили в минулому. Сьогодні практично всім студентам доводиться вчитися і працювати одночасно, і роботодавці це розуміють.

Створіть своє резюме

Схожі статті

Понад 112.872 користувачів вже зробили своє резюме

За допомогою CV maker Ви можете швидко і легко створити помітне та професійне резюме за 15 хвилин.

Створіть своє резюме

У Вас буде на 65% більше шансів отримати роботу