Як написати резюме без досвіду роботи

Пошуки першої роботи можуть бути складним і напруженим періодом. Звичайно, усі це проходять – ви подаєте заявки майже на кожну вакансію, натомість отримуєте малу кількість відгуків. Відкриваючи наступний лист від компанії, відповідь відома наперед: “Вибачте, але ми обрали кандидата з більш відповідним досвідом.” Такий фідбек швидко знижує мотивацію та розчаровує. Тому ми тут, щоб допомогти вам отримати омріяний оффер.

Можливо, зараз ви у процесі завершення навчання, чи нещодавно закінчили і тепер хочете знайти роботу. Або ж ви взяли перерву між бакалавром та магістром. Крім того, ви вже може маєте досвід роботи, але хотіли б спробувати нові напрямки у кар’єрі. Якщо відгукується вищеперераховане, то ви натрапили на правильну сторінку. Для підвищення шансів пошуку роботи мрії, експерти CVMaker рекомендують створювати кар’єрні документи зручні для ATS.

Щоб створити резюме без досвіду робот, прочитайте наші поради, які допоможуть створити якісне резюме з ключовими словами. Побачивши його, рекрутерам буде важко не помітити заявку. Ми покажемо, як виділитись та продемонструвати важливу інформацію в CV.

Створіть своє резюме

Як скласти резюме без досвіду? Наші поради щодо ідеального резюме

Ви можете створювати загальне резюме, що допомагає подавати заявки на різні вакансій. Приклади резюме без досвіду роботи можна з легкістю знайти в мережі, натомість ми вважаємо, що більш дієвим способом пошуку праці є створення резюме для конкретної професії. Створення резюме за фахом – це процес утворення документу, що описує досвід роботи, освіту та навички особи, відповідно до конкретної роботи чи галузі. Експерти CVMaker рекомендують уважно ознайомитись з описом посад і сторінкою компанії “Про нас”, перед тим як почати створювати CV.

Як скласти гарне резюме, не маючи досвіду роботи?

Як скласти резюме без досвіду роботи – питає себе ледь не кожен – хто опинився на ринку праці вперше. Але коли ви створюєте документ, пам’ятайте, що нікому не цікаво читати довгі фрагменти тексту з розбудованими описами ваших посад та досягнень. Усе це може збити рекрутера з пантелику або просто заплутати.

Намагайтесь підкреслити свої навички і досвід, що є найбільш актуальними, замість того, щоб розписувати кожну роботу та всі обов’язки. Пишіть чітко й лаконічно, щоб не навантажувати рекрутера зайвими деталями.

Ще одна порада щодо резюме – використовувати ключові слова та слова та дієслова дії, щоб ефективніше передати своє повідомлення. Ця тактика зробить ваше резюме легшим для сканування як рекрутерами, так і ATS, що зрештою призведе до більшої кількості співбесід. Крім того, вони роблять ваше резюме більш лаконічним і по суті. Замість того, щоб говорити: “Протягом мого перебування на позиції X продажі зросли на 30% за семимісячний період”, подумайте про те, щоб сказати наступне: “Я досяг 30% збільшення продажів, започаткувавши проактивну підтримку клієнтів і стимулюючи нові стратегії продажів”.

Приклад резюме без досвіду роботи

Дуже важливо побачити резюме без досвіду роботи, зразок якого ми наведемо нижче. Таким чином ви зможете візуалізувати вектор напрямку особистих ідей та бачень. Ви матимете простір для реалізації своїх прагнень та висловлення і вираження особистості. Думайте про те, що можете дати компанії та чого плануєте досягти на цій посаді. Чітке розуміння того, яку цінність ваші навички та досвід становитимуть для вакансії і фірми, а також вміння передати це в резюме, збільшить шанси у отриманні пропозиції про роботу.

Ми підготували для вас зразок резюме без досвіду роботи, який може наштовхнути вас на ідею створення ідеального CV. Нижче ви можете переглянути його.

Приклад резюме без досвіду роботи

Завантажити Приклад резюме без досвіду роботи

Структура резюме без досвіду роботи

Звичайно, кожен документ має структуру написання, тому експерти CVMaker виділили головні пункти, які повинно включати в себе резюме. Резюме без досвіду роботи, приклад якого ви переглянули у попередньому розділі також має структуру і розділи. То ж що варто включити в ваше CV?

  • Персональні дані та профіль;
  • Досвід роботи;
  • Освіта або академічна підготовка;
  • Передані навички;
  • Мови та безперервна освіта;
  • Особисті інтереси та досягнення;
  • Волонтерство;
  • Додаткова інформація.

Нижче опишемо кожен з перерахованих.

Персональні дані та профіль

Якщо ви подаєте заявку на роботу своєї мрії, висвітліть свої наміри у особистому профілі, відомому також, як особиста заява. Загальне емпіричне правило полягає в тому, щоб воно було коротким і по суті , як правило, не більше шести рядків, залежно від шаблону вашого резюме та рівня досвіду. Покажіть чому ви захоплені певною сферою діяльності та вважаєте, що чудово підходите для цієї ролі. Використовуйте даний розділ, щоб пояснити свої довгострокові кар’єрні цілі, зберігаючи це чітко та по суті. У свою чергу, це може допомогти показати вашу відданість і амбіції.

Досвід роботи

Більшість працедавців воліють наймати кандидатів із відповідним досвідом роботи, навіть якщо людина не має відповідного ступеня освіти. Якщо у вас закінчилися ідеї щодо того, що додати до розділу про досвід роботи, подумайте про створення додаткового розділу про досвід, щоб докладніше розповісти про волонтерство, хобі та інтереси, студентські товариства чи інші побічні заходи. Навіть якщо у вас є неоплачуваний досвід роботи, ви все одно можете скористатися отриманими навичками та досягненнями.
Якщо у вас немає відповідного досвіду в будь-якій із згаданих вище сфер, іншим рішенням може бути створення резюме на основі проєкту. Це менш поширений тип резюме, яке зосереджується на відчутних навичках і досягненнях, отриманих завдяки конкретним проєктам. Якщо це ваша мета, розгляньте можливість поділитися своїм портфоліо або веб-сайтом у розділі особистих даних замість того, щоб детально розповідати про свої навички та проєкти. Але пам’ятайте, що традиційним способом створення резюме є використання хронологічного формату.

Освіта та академічна підготовка

Ще одна порада, щодо резюме для тих, хто не має досвіду роботи, – змінити фокус свого резюме на освіту та кваліфікацію. Не соромтесь ставити освіту вище досвіду роботи, якщо це більше стосується вашої посади.
Поради щодо того, яку інформацію включити в освітній розділ:

  • Ступінь (бакалавр, магістр, PhD), з виставленням підсумкової оцінки;
  • Назва дипломної роботи та підсумкова оцінка (вище 70 або більше);
  • Опис ступеня;
  • Відповідні курси;
  • Диплом або сертифікат з відзнакою;
  • Програма Erasmus.

Написання опису ступеня – є стратегічним способом продемонструвати відповідні значення, які виділяють вас серед ваших кандидатів. Якщо вам не вистачає досвіду роботи, використовуйте його щоб висвітлити навички, які можна перенести з навчання, що можна застосовувати в корпоративному середовищі.
Професійна порада: якщо ви все ще не знаєте як написати резюме не маючи досвіду чи кваліфікації, подумайте нестандартно та покажіть, що у вас є потенціал стати цінним для компанії.

Передані навички

Навички, які можна передавати – це здібності, які можна застосувати в різних роботах і галузях. Вони часто є широкими та цінними, оскільки показують, що кандидат може навчатися новому, критично мислити та ефективно працювати з іншими.
Експерти CV радять перетворити ці навички на професійні hard або soft skills. Пам’ятайте, що обрані вами навички мають відповідати вашим бажаним цілям роботи. З невеликим досвідом роботи, або без нього, ми рекомендуємо акцентувати увагу на навичках, отриманих під час тренінгів, проєктів, волонтерства чи інших позакласних заходів, які зміцнять ваше резюме.
Приклади переданих навичок:

  • Критичне мислення;
  • Адаптивність:
  • Командна робота;
  • Управління проектами;
  • Лідерство;
  • Аналіз даних.

Мови та безперервна освіта

Вивчення та знання мов доволі добре розширює спектр пошуку праці. Адже тоді залучаються міжнародні компанії, або компанії, що працюють на іноземний ринок. Зазначте мови які знаєте або вивчаєте в реальному часі, також вкажіть рівень: від початківця до вільного володіння.
Впишіть курси підвищення рівня володіння мовами, або мовні сертифікати.

Особисті інтереси та досягнення

Насамперед, пам’ятайте, що ваше коло інтересів – це інструмент, завдяки якому можна справити враження на рекрутера. Заповнюйте цю частину резюме максимально конкретно.
Можна розділити інтереси/ хобі за категоріями:

  • Спорт;
  • Творчість;
  • Майстерство;
  • Техніка та технології.

Якщо ви регулярно займаєтесь спортом – це буде вказувати на дисциплінованість та мотивацію. Пишите музикою, або картини, – це про креатив та уміння створювати. Майстерність ліпити з глини, чи в’язати, скаже про наполегливість, впертість та увагу деталей. Захоплення комп’ютерами та електронікою говоритимуть про схильність до прогресу та розвитку. Те що вас цікавить – це частина вашого життя, а ще, говорить про якості, що проявлятимуться в роботі.
Про досягнення завжди важко говорити, тому що ми звикли їх применшувати. Звитяги у хобі, роботі, освіті, конкурсах, фестивалях, все це, буде перевагою. Тому опишіть якісно і кількісно, чого ви досягнули.

Волонтерство

Варто зазначити, що волонтерство в Україні має рушійну силу. Для людей, як і організацій, важливо розуміти, що ти частина чогось більшого. Це можуть бути якісь маленькі та великі справи, фінансова підтримка організацій, або безпосередня волонтерська допомога у центрах та фондах. Забезпечення матеріалами, коштами або ідеями, чи пряма робота над розвитком ініціатив чи продуктів для волонтерських організацій.
Ця інформація в вашому CV дасть можливість працедавцю намалювати про вас більш чітку картину. Звичайно, це плюс, адже вказує на готовність працювати, навіть якщо не маєте відповідного досвіду.

Додаткова інформація

Зазвичай, це інформація, що не вписується у жодну з розділів, натомість все ще становить цінність. Це може бути наявність водійських прав з відповідною категорією, чи членство у професійній організації. Можливо, ви лідер думок, або маєте велику аудиторію в соціальних мережах чи ведете особистий блог.

Оберіть підходящий шаблон резюме без досвіду

CVMaker надає понад 20 шаблонів професійних резюме та супровідних листів. Окрім цього, у нас є CV Builder із вбудованим інструментом пошуку вакансій, за допомогою якого ви можете подавати заявки на роботу та керувати ними на різних веб-сайтах в Україні.
Для прикладового резюме ми обрали шаблон Stanford. Він ідеально пасує, розділяє резюме на умовні блоки, та є вмістким, що у нашому випадку було важливим, адже ми хотіли змістити CV на одній сторінці. Керуйтесь власними уподобаннями, адже кожен шаблон CVMaker унікальний та зможе у особливий спосіб підкреслити ваше резюме.

Супровідний лист і рекомендаційні листи

Головна порада: нехай супровідний лист до резюме без досвіду роботи буде коротким, щоб підкреслити, що ви відповідаєте цій ролі. Під час написання уникайте використання особистих займенників, таких як “я” та “ми”, оскільки це може здатися непрофесійним. Розбийте супровідний лист на наступні розділи:
Перший абзац.
У вступі скажіть для чого пишеться лист. Почніть із визначення ролі, що вас зацікавила, як ви зіткнулись з відкриттям і коли готові почати.
Другий абзац.
Зазначте, чому саме ви підходите для даної посади, на що ви звернули увагу під час подачі заявки, чому вам цікаво працювати в компанії, та що можете зробити для фірми.
Третій абзац.
Підкресліть відповідний досвід та навички. Окресліть додатковий досвід та можливості, які стануть у пригоді та служитимуть підтримці організації.
Четвертий абзац.
На завершення підкресліть свій ентузіазм та продемонструйте бажання особистої зустрічі. Зверніть увагу на час та дати, що пасуватимуть вам. Подякуйте та скажіть, що очікуєте відповідь від рекрутера.
Щодо рекомендаційних листів, варто запам’ятати чого краще не робити:

  • бути в родинних стосунках з рекомендувачем;
  • відправляти рекомендаційні листи без запиту.

Найліпше надавати рекомендації від колег, що обіймають керівні посади, з якими ви тісно співпрацювали, та які вас довго та добре знають, щоб найбільш точно розкрити ваші особисті якості, навички та вміння.

Ключові висновки

Здобуття першої роботи чи зміна кар’єри, може стати складним періодом у вашому житті. Однак, за допомогою наших порад щодо резюме для тих, хто не має досвіду, ви матимете змогу скласти таке CV, що допоможе отримати більше запрошень на співбесіду. Почніть із визначення власних кар’єрних цілей і сильних сторін.

Як скласти резюме без досвіду роботи, ключові поради:

  • Виберіть формат CV.
  • Використовуйте чітку, пряму мову, уникайте плагіату;
  • Перевірте орфографію, уникайте розмовних термінів чи сленгу;
  • Виключіть застарілу та загальну інформацію;
  • Уважно прочитайте посаду, цінності та цілі організації;
  • Пристосуйте резюме до кожної вакансії, ставте на досвід та навички.

Дотримуючись наших порад ви станете на крок ближче до отримання омріяної пропозиції про роботу.

Створіть своє резюме

Схожі статті

Понад 112.872 користувачів вже зробили своє резюме

За допомогою CV maker Ви можете швидко і легко створити помітне та професійне резюме за 15 хвилин.

Створіть своє резюме

У Вас буде на 65% більше шансів отримати роботу