Як написати особистий профіль для резюме? 8 практичних прикладів, які Вам допоможуть!

Приклади профілів резюме для натхнення

Ми розуміємо, що написання особистого профілю для резюме – завдання не з легких. Особливо, якщо Ви робите це вперше або робили колись давно. Тому ми зібрали декілька прикладів, які допоможуть Вам почати. Пам’ятайте: це лише приклади, і їх мета – надихнути Вас. Профіль не можна просто скопіювати звідкись і вставити в своє резюме; це має бути Ваша історія. Якщо Ви хочете подивитися більше особистих профілів в контексті, ознайомтеся з нашими повними прикладами резюме.

Створіть своє резюме

Приклад профілю резюме 1 - Дизайнер одягу

«Я дизайнер одягу, маю освіту в галузі крою та шиття. Мої інтереси – трикотажні вироби і пошиття одягу на замовлення. У своїй роботі я застосовую складні візерунки, обробку, експериментую з кольором і фактурою. Моє захоплення – вінтажний одяг. В даний час шукаю надихаюче робоче середовище, яке дасть мені змогу розвиватися і вчитися новому, одночасно надаючи творчу свободу». 

Чому це хороший приклад? 
Автор дуже конкретний щодо професійних навичок. Профіль дуже особистий; його не можна використати для будь-якого іншого резюме. Автор послідовно пише від першої особи.

Приклад профілю резюме 2 - Бакалавр за спеціальністю «Бізнес»

«Я отримав ступінь бакалавра за спеціальністю «Бізнес». Маю чудові аналітичні навички, навички управління проектами та роботи в команді, які отримав під час навчання в університеті, річної виробничої практики у сфері логістики і різноманітної часткової зайнятості у сферах роздрібної торгівлі та гостинності. Будучи капітаном шкільної футбольної команди, завжди демонстрував сильні лідерські навички. Шукаю серйозне стажування в компанії, що займається електронною комерцією, щоб розширити свої знання в галузі онлайн-маркетингу».

Чому це хороший приклад?
У цьому профілі автор чітко пояснює, якими навичками він володіє і як він їх придбав. Також він чітко знає, яку роботу і в якій компанії він шукає, і як він бачить свій особистий розвиток.

Приклад профілю резюме 3 - Наступний крок у кар’єрі у сфері гостинності

«Сфера гостинності – моє покликання. Я завжди хотів працювати у цій сфері. Можливо, цьому сприяло те, що з дитинства я підробляв у сімейному ресторані. Мої головні риси характеру – комунікабельність та вміння знаходити спільну мову з людьми, але за необхідності я можу бути і суворим, тому в роботі ніхто не заперечує мій авторитет. 

Багато років пропрацювавши на керівній посаді в одному з кращих ресторанів Києва, я готовий зробити наступний крок у своїй кар’єрі. Моя мета – отримати керівну посаду в готелі вищого класу». 

Чому це хороший приклад? 
Цей профіль починається з дуже потужної заяви. Він добре пояснює відповідні якості та сильні сторони кандидата. Після прочитання цього особистого профілю фахівцеві з підбору персоналу буде зрозуміло, яку роботу шукає кандидат.

Приклад профілю резюме 4 - Випускник шукає роботу асистента відділу кадрів

«Сумлінний та амбітний випускник Факультету психології та бізнесу з досвідом роботи з персоналом. Завдяки своїй діяльності в якості члена правління Університетського бізнес-клубу, маю відмінні навички проведення презентацій у професійному середовищі. Шукаю роботу асистента по роботі з персоналом, де зможу продемонструвати свої сильні комунікативні навички і здатність брати на себе високий рівень відповідальності. Віддам перевагу роботі в НУО або в компанії з високими етичними цінностями».

Чому це хороший приклад?
Цей особистий профіль є унікальним і дуже конкретним. Пошукач не тільки стверджує, що вміє робити презентації, але й пояснює, де він придбав цю навичку. Крім того, пошукач також конкретно вказує тип посади і компанії, яку він шукає.

Приклад профілю резюме 5 - Інженер-механік

«Я молодий, кваліфікований автомеханік з хорошими комунікативними навичками. В даний час працюю на СТО Kwik Fit Plus в якості помічника керівника відділу сервісу. Я був призначений на цю посаду після 3 років роботи механіком завдяки моїм відмінним навичкам роботи з клієнтами. У минулому році я отримав диплом молодшого спеціаліста за спеціальністю «Автосервіс» і готовий до нової можливості, яка дозволить мені розвинути свої професійні навички. Шукаю роботу в автосалоні, де зможу використати не лише свої технічні, але й соціальні та комерційні навички у сфері обслуговування клієнтів і продажів».

Чому це хороший приклад?
Цей текст профілю добре пояснює, яку роботу шукає кандидат і чому. Той факт, що кандидат отримав підвищення у свого нинішнього роботодавця, говорить про те, що він хороший працівник. У той же час пошук нової роботи в автосалоні пояснюється його бажанням розвивати свої соціальні та комерційні навички.

Приклад профілю резюме 6 - Медсестра

«Медсестра шукає роботу за фахом. Має досвід проведення медоглядів. Володіє хорошими аналітичними навичками та здатністю критично мислити. Отримала декілька сертифікатів про підвищення кваліфікації, серед яких: «Робота з медичною апаратурою», «Робота в операційному відділенні», «Масаж та ЛФК». Шукає організацію, яка може запропонувати посаду з більшим ступенем відповідальності і довгостроковим контрактом».

Чому це хороший приклад?
Здобувачка пояснює, що готова зробити наступний крок у своїй кар’єрі і шукає посаду з більшою кількістю обов’язків. Вона згадує свої сильні сторони та отримані сертифікати, які є важливими для роботи в її сфері. Готовий приклад резюме медсестри можете переглянути в нашому блозі.

Приклад профілю резюме 7 - Продавець-консультант

«Я амбітний продавець-консультант. Маю досвід проведення переговорів, роботи в стислі терміни, використання програмного забезпечення Salesforce. У свого нинішнього роботодавця я зміг збільшити продажі серед існуючих клієнтів на 35%, одночасно залучаючи нових клієнтів. Маю освіту в галузі міжнародного бізнесу; зміг розвинути свої навички в робочому середовищі, яке мені подобається. Шукаю організацію, яка може запропонувати мені можливість працювати в міжнародних проектах».

Чому це хороший приклад?
Крім важливих навичок, необхідних для продажів, кандидат також згадує конкретні досягнення, які можуть викликати інтерес нового роботодавця. Крім того, він згадує про своє бажання працювати в багатонаціональному середовищі, що відповідає його освіті.

Приклад резюме в сфері продажу можете переглянути в наших зразках.

Приклад профілю резюме 8 - Роздрібна торгівля

«Співробітник магазину шукає компанію, яка може запропонувати роботу на повний робочий день. Протягом останнього року накопичував досвід, який дозволив розвинути ряд компетенцій, таких як підтримка клієнтів, вміння працювати в команді та навички спілкування. В даний час шукає роботу на повну ставку в організації, яка може запропонувати можливості для розвитку управлінських навичок».

Чому це хороший приклад?
Рекрутеру буде зрозуміла причина пошуку нової роботи – бажання працювати повний робочий день. Здобувач згадує навички, які він придбав, працюючи у свого нинішнього роботодавця, і висловлює своє прагнення розвивати управлінські навички.

Часто люди з прекрасним резюме підводять самі себе невдалим особистим профілем. Звичайно, за відсутності освіти і досвіду, що потрібні для отримання бажаної посади, профіль резюме не зіграє великої ролі. Однак, якщо Ви шукаєте першу роботу або маєте приблизно однаковий рівень кваліфікації в порівнянні з іншими кандидатами, у цьому випадку Ваш особистий профіль може стати тією родзинкою, яка виділить Вашу заявку серед інших і допоможе Вам отримати заповітне запрошення на співбесіду. Читайте далі, щоб дізнатися, як скласти професійний профіль, який представить Вас найкращим чином і переконає роботодавця, що Ви – найкращий кандидат.

Створіть своє резюме

Що таке особистий профіль?

По суті, профіль – це вступна частина резюме, мета якої – дати читачеві уявлення про те, хто Ви і що в Вас особливого. Зверніть увагу: профіль – це коротка розповідь про Вас і Ваше життя, але це жодним чином не міні-біографія. Потенційному роботодавцю абсолютно не цікаво читати довгі твори на тему «Мій психотип». Успішний профіль дає читачеві опорні точки – загальне уявлення про Вас. Роботодавці можуть торкнутися цієї теми пізніше на співбесіді, на етапі знайомства.

Дехто вважає, що особистий профіль – це скорочений варіант супровідного листа, але насправді це не так. Особистий профіль – це Ваш шанс заявити про себе, сказати декілька слів на свою підтримку, «продати себе». Однак не перестарайтеся – не будьте занадто нав’язливим продавцем і не перебільшуйте своїх досягнень – це може здатися занадто самовпевненим або розкриється пізніше на співбесіді і буде розцінене як брехня.

Що потрібно писати у своєму особистому профілі?

У профілі мають бути присутні три основних елементи.

Перше: інформація про Ваші особисті якості, якої немає в іншій частині резюме (наприклад, цілеспрямованість, увага до деталей). Щоб не бути голослівним, обов’язково приведіть хоча б один приклад того, як Ви продемонстрували ці якості; це може бути випадок як з особистого, так і з професійного життя. Наприклад, Ви можете написати, що вмієте працювати в команді, тому що в минулому успішно працювали в командах з іншими професіоналами, або тому що Ви – почесний член місцевого спортивного клубу, в залежності від того, що створить найкраще враження у Вашому випадку.

Друге: потрібно вказати свої навички. Деякі з них будуть зрозумілі, виходячи з Вашої кваліфікації; наприклад, не потрібно вказувати, що Ви досвідчений водій якщо у Вас є ліцензія категорії HGV. Використайте профіль, щоб згадати інші навички, які у Вас є, крім основних професійних, наприклад, комунікабельність. Не забудьте додати приклад, так само, як і у випадку з особистими якостями.

Третє: потрібно вказати свої навички. Деякі з них будуть зрозумілі, виходячи з Вашої кваліфікації; наприклад, не потрібно вказувати, що Ви досвідчений водій якщо у Вас є ліцензія категорії HGV. Використайте профіль, щоб згадати інші у Вашому профілі повинен бути вказаний будь-який досвід роботи, що має відношення до бажаної посади. Якщо Ви шукаєте роботу по широкому спектру напрямків, найкраще вказати досвід, який дав Вам універсальні (так звані передавані) навички. Щоб справити прекрасне перше враження, розкажіть що-небудь зі своєї біографії, згадайте свої професійні досягнення, нагороди чи подяки!, які у Вас є, крім основних професійних, наприклад, комунікабельність. Не забудьте додати приклад, так само, як і у випадку з особистими якостями.

Поради щодо написання профілю резюме

  • Якщо Ви не знаєте, з чого почати, перегляньте наші приклади особистих профілів нижче і використайте найбільш підходящі з них в якості шаблону.
  • Прочитайте Ваш особистий профіль вголос. Чи звучить він як Ваша міні-презентація? Цей найперший абзац резюме допомагає Вам «продати себе». Тому будьте максимально конкретні. Можна просто сказати, що Ви володієте відмінними навичками письма, але роботодавець буде більш вражений, якщо Ви скажете, наприклад, що пишете для шкільної газети або для блогу з тисячами постійних читачів.
  • Складіть контрольний список. У своєму особистому профілі Ви повинні відповісти як мінімум на наступні питання:
    1. Хто я і що я шукаю?
    2. Які я маю якості та навички, щоб бути успішним на цій роботі?
    3. Які мої амбіції і як я ставлюся до особистого розвитку на цій роботі?

Помилки, яких слід уникати при написанні особистого профілю

  • Загальні фрази та якості, які може мати будь-який інший кандидат. Слово «особистий» використовується не просто так; Ваш профіль повинен розповідати особисто про Вас і бути максимально конкретним. Якщо коротко, пишіть так, щоб Ваш профіль не можна було скопіювати і вставити в будь-яке інше резюме.
  • Орфографічні та граматичні помилки. Звичайно, їх не має бути у всьому резюме, але в першому абзаці особливо! Тому переконайтеся, що ретельно перевірили його. Ви можете вичитати текст самі або попросити про це друга.
  • Марковані списки і ключові слова. Пишіть повними реченнями. Примітки та марковані списки підійдуть для інших частин резюме, але не для профілю.
  • Багатослівність. Вигадливі звороти виглядають заплутано.
  • Копіювання вимог з опису вакансії. Зрештою, профіль – це Ваш шанс виділитися! Так, рекрутери будуть дивитися, чи є у Вас необхідні професійні навички, але дайте їм трохи більше. Обов’язково напишіть хоча б один унікальний пункт, якого немає в інших кандидатів.
  • Змішування форм першої і третьої особи. Підходять обидві форми, просто не слід використовувати їх одночасно.
  • Нічого не вигадуйте і не пишіть те, що суперечить іншій інформації з Вашого резюме.

Створіть своє резюме

Що не потрібно вказувати у профілі резюме?

У профілі не потрібно вказувати інформацію, яка вже є в самому резюме. Так Ваш профіль буде здаватися слабким – нібито Вам більше нічого написати. Робіть наголос на соціальних (так званих «м’яких») навичках, а не на тих, які є очевидними або маються на увазі в інших розділах Вашого резюме. Можна згадати особистий досвід, який вплинув на Ваше трудове життя, наприклад, сімейні обставини, але зведіть це до мінімуму. Ніхто не хоче читати про подробиці Вашого особистого життя. Таким чином, мета полягає в тому, щоб просто дати уявлення про себе.

Уникайте жартів і висловлювання думок. Вони мають місце бути вже на співбесіді, і в правильній ситуації можуть навіть допомогти Вам перевершити інших кандидатів, але в професійному профілі їх не має бути. Ще одна важлива річ, якої слід уникати, – це негатив. Ваш профіль повинен бути оптимістичним і справляти хороше перше враження, як на першому побаченні. Також не додавайте своїх контактних даних та іншої особистої інформації – зазвичай вони йдуть окремо вгорі резюме.

Якою має бути довжина особистого профілю?

Тепер, знаючи, що додати в профіль, а що пропустити, потрібно визначитися з довжиною профілю. Чітких правил тут немає; кожна людина мислить по-своєму, тому кількість інформації буде різною. В ідеалі обсяг тексту не повинен перевищувати 6 - 8 рядків. При стандартному розмірі шрифту це не більше 120 слів, але краще трохи менше.

Звичайно, чим більше досвіду і навичок Ви накопичили за свою кар’єру, тим більше Вам хочеться сказати у профілі. У цьому випадку вибирайте тільки основні моменти і уникайте нагромадження інформації (це перевантажує читача фактами про Вас). І навпаки, якщо Ви тільки починаєте свій кар’єрний шлях, може здатися, що розповідати особливо нічого. У цьому випадку робіть наголос не на досвіді, а на особистих якостях; наприклад, згадайте свою здатність спілкуватися з людьми, навівши один-два приклади.

Де помістити особистий профіль в резюме?

За традицією, що склалася, профіль має знаходитися на першій сторінці резюме, у верхній частині. У більшості випадків резюме починається з Вашого імені, адреси та контактної інформації, такої як номер телефону та e-mail адреса. Далі йде Ваш профіль, а вже після нього – інформація про освіту, професійні кваліфікації, досвід роботи і Ваші основні досягнення. Таким чином, особистий профіль займає найбільш помітне місце в резюме, тому так важливо скласти його правильно.

Однак, незважаючи на таке розташування профілю, майте на увазі, що багато читачів пропустять цей розділ і повернуться до нього лише після прочитання інших розділів. Але, знаючи це, не піддавайтеся спокусі розмістити особистий профіль в кінці резюме. Це порушить структуру резюме, і читачам буде важко його сприймати. Зазвичай потенційні роботодавці отримують сотні резюме і повинні переглянути їх усі, тому краще дотримуватися традицій.

Створіть своє резюме

Схожі статті

Понад 112.872 користувачів вже зробили своє резюме

За допомогою CV maker Ви можете швидко і легко створити помітне та професійне резюме за 15 хвилин.

Створіть своє резюме

У Вас буде на 65% більше шансів отримати роботу