Як вказати досвід роботи в резюме? Головні поради для професійного резюме

Чи відчуваєте ви, що досвід роботи у вашому резюме не повністю розкритий? Можливо, саме це вказує на вашу гарну виконавчу сторону і ви забуваєте яких успіхів ви вже досягли? У будь-якому випадку, ми в CVMaker вважаємо, що настав час оновити ваше резюме задля наближення до роботи вашої мрії. Завдяки професійним шаблонам CV та нашому CV Builder ви з легкістю створитe резюме, адаптуючи його до своїх кар’єрних цілей.

Створіть своє резюме

Що стосується досвіду роботи над CV, ми розуміємо, що хтось має більше досвіду ніж інші, чи можливо знаходяться у початковій точці кар’єрної стежки. А втім, ця стаття допоможе всебічно продемонструвати ваші обов’язки, особисті досягнення та додатковий досвід у резюме. Пам'ятайте, що цей розділ, як і інші, має багато умовних позначень, таких як кар'єрний досвід, основні моменти досвіду або історія працевлаштування.

Більше того ваше резюме має відповідати вашим кар’єрним цілям.Є два моменти про які слід пам’ятати під час написання про свій досвід роботи в резюме.

  • По-перше, якщо ви маєте волонтерський досвід, проходили стажування, чи маєте інший короткостроковий досвід найму, вкажіть його у розділі “Додатковий досвід”.
  • По-друге, досвід роботи повинен демонструвати ваші обов’язки у порівнянні з досягненнями. Зважайте на системи відстеження кандидатів (ATS) - програмне забезпечення, яке використовується для сканування резюме за місцем роботи, роками досвіду, освітою або вимогами до вакансії. Нижче наведені основні поради щодо того, як правильно писати про досвід роботи в резюме.

Що таке “Досвід роботи” у вашому резюме?

Досвід роботи у вашому резюме – це відповідний опис досвіду посад, які ви обіймали раніше. Це, безумовно досвід на попередньому чи попередніх місцях роботи, курси та тренінги, семінари та конкурси, що пов’язані з вимогами вакансії на яку ви подаєтесь. Рекрутери будуть звертати увагу на досвід, що відповідає вимогам до посади, адже виконання щоденних обов’язків неможливе без відповідних умінь.

Почніть зі свого останнього або поточного досвіду роботи

Більшість роботодавців воліють знати про ваш останній досвід роботи, тому ми радимо почати з вашого поточного або останнього місця праці, тобто рухатись у зворотній хронології. Зосередьтеся на обов’язках зазначених у посаді і пропустіть невідповідну інформацію. Крім того, якщо у вас мало, або зовсім немає досвіду, ви можете знайти ідеї у нашій статті: “Як написати резюме без досвіду роботи”.

досвід роботи в CV

Дотримуйтеся чіткості та лаконічності

Ви хочете, аби ваше CV легко читалось та було інформативним, тому ми радимо уникати списків під час опису вашого досвіду, натомість краще вживати повні речення. Виберіть ключові слова з оголошення про роботу, що відповідають вашому досвіду, та адаптуйте під себе. Не копіюйте та вставляйте, а стратегічно доберіть пасуючі речення до ключових слів.

Пристосуйте досвід роботи до своїх кар’єрних цілей

Надайте перелік набутих знань та навичок, що відповідатимуть вашим кар’єрним цілям, попередньо переконавшись, що вони є відповідними для обраної вами вакансії. Представте їх таким чином, щоб ви вирізнялись з-поміж інших, але попіклуйтесь теж про питання, що можуть спіткати на співбесіді. Зрештою, гарно створене персональне резюме, допоможе вам отримати пропозицію про співбесіду, де вам доведеться у більш детальний спосіб розповісти про ключові обов’язки та досягнення.

Розділіть свої обов’язки та досягнення

Ключ до написання чудового опису роботи полягає у тому, аби продемонструвати те, що ви робили у порівнянні з тим, чого досягли. Ваші щоденні обов’язки найкраще пояснити у чотирьох-шести реченнях, повних реченнях. Більше того, починати речення варто з дієслова сильної дії.

Приклад резюме з досвідом роботи

Вкажіть досягнення, які можна виміряти

Щойно ви напишите свої щоденні обов’язки, додайте два-три ключові досягнення у формі списку. Вони також найбільш помітні, коли починаються з дієслова сильної дії: збільшив, створив, розвинув, розпочав.

Вкажіть лише роки

Для зручності ATS та легкості читання, краще вказувати лише роки. Це ще одна стратегія, яку можна використати задля усунення будь-яких прогалин у кар’єрі чи відвернути увагу від наявності короткострокового досвіду. Альтернативою може стати перенесення такого досвіду до рубрики додаткового досвіду. Якщо ви обіймали кілька посад, вказуйте лише найбільш нові та/ або найбільш актуальні з них. Це важливо для цілей ATS, оскільки рекрутери або менеджери з найму зазвичай фільтрують за певними посадами.

Використовуйте зовнішні ресурси, для створення ідеального опису посади

Вашим першим поривом може стати перераховування всіх щоденних задач та обов’язків, але ця стежка, на шляху до пошуку роботи, може бути хибною. Пам’ятайте, що CV найкраще створювати за відповідністю до ваших досягнень та кар’єрних цілей. Ми наполегливо рекомендуємо провести дослідження, для кращого розуміння вимог до позиції, на яку подаєте заявку. Таким чином, ви зможете включити відповідні обов'язки. Це, в свою чергу, покаже рекрутеру чи менеджеру з найму, що ви дослідили вакансію, і що ви саме та людина, яка підходить для цієї роботи.

Переконайтесь, що опис кожної з посад написані у одному стилі

Це стосується не лише опису ваших посад, але і усього CV. Якщо ви прийняли рішення вказувати лише роки, переконайтеся, що робите це для усіх інших робіт. Те ж саме можна сказати про стиль написання, зрештою, це професійний документ, тому варто перевірити текст на наявність орфографічних, граматичних та стилістичних помилок. Зверніть свою увагу, що обов’язки теперішньої роботи, повинні бути написаними у теперішньому часі. Тоді як обов’язки попередніх робіт треба описувати у минулому.

Приклади досвіду роботи в CV

Приклад досвіду роботи з обслуговування клієнтів

Team Lead команди Обслуговування Клієнтів, Greenfield Insurance Services, Саутгемптон, 2016 рік – Нині

Очолюю, мотивую та керую командою з п’ятнадцяти представників по роботі з клієнтами для надання ефективної підтримки у страховій компанії. Займаюсь щоденним моніторингом роботи команди та готую щоденні, щотижневі та місячні звіти для вищого керівництва. Підтримую зв’язок з іншими відділами для швидкого реагування на проблеми. Відвідував стратегічні заходи для визначення прогресу та бачення майбутнього компанії.

  1. Провів тренінг, який підвищив моральний дух команди та покращив показники задоволеності клієнтів на 70%.
  2. Зменшив кількість невирішених запитів шляхом проведення щоденних командних нара

    Отримав щорічну нагороду Greenfield за високий рівень обслуговування клієнтів у 2019 та 2020 роках.

Приклад досвіду роботи розробника програмного забезпечення

Розробник Android, MSC Group, UK, 2015 рік – Нині

Підтримую старших розробників програмного забезпечення на різних етапах життєвого циклу розробки програмного забезпечення: від збору вимог та розширень, аж до створення додатку для Android. Виконую тести для забезпечення точного та своєчасного впровадження, використовуючи Java, Android Studio, MySQL та Restful APIs. Співпрацював з міжфункціональними командами для створення звітів. Також допомагав з кодуванням, дизайном та версткою відповідно до специфікації запиту/ клієнта.

Спільно розробив кастомний API з використанням плагінів для YouTube та відеомейкера.Створив посилання на Git-hub та підключив членів групи/ клієнтів, керуючи всією комунікацією.

Приклад досвіду роботи менеджера з маркетингу

Менеджер з маркетингу, Сіанка, Великобританія, 2018 - 2022

Керувала маркетинговою компанією з шести осіб, займалась стратегічним плануванням та контролювала шестизначний маркетинговий капітал. Розробляла маркетингові кампанії: від створення концепції до її завершення, включаючи аналіз тенденцій, звітність та постійне вдосконалення процесів. Прямо співпрацювала з маркетинговими партнерами, що мають відзначені нагороди у сфері контенту, зв’язків з громадськістю та цифрових маркетингових заходів.

  1. Виконання стратегічних маркетингових планів для залучення потенційних клієнтів.
  2. Ресегментувала існуючий ринок за допомогою стратегічного планування та забезпечувала вчасну та бюджетну реалізацію проєктів.

Що таке додатковий досвід у CV і як його включити?

Усе, що ви вирішите включити в своє резюме, має відповідати посаді, на яку ви претендуєте. Припустимо, що ви підпрацьовували чи мали короткотривалу роботу, як-от стажування чи волонтерство. У цьому разі, радимо додати це в розділ під назвою “Додатковий досвід”, бажано без дат.

Резюме повинно займати не більше двох сторінок, один із способів забезпечити це – стратегічно включати лише відповідний і недавній досвід роботи, а решту вписати в рубрику додаткового досвіду. Зробивши це, ви не втрачаєте нагоди показати усі попередні посади чи навіть досягнення. Таким чином, у вас залишаться тези для розмови на інтерв’ю, але намагайтесь не включати застарілу інформацію.

Приклади додаткового досвіду в CV

Приклад додаткового досвіду інженера-механика

Дипломований інженер-механік, ENG Design Partnership Ltd., Великобританія

  1. Допомога старшому інженеру-механіку в проєктуванні та моделюванні однієї секції мережі гарячого та холодного водопостачання для масштабного міждисциплінарного проєкту.
  2. Отримав позитивне визнання за добре розроблені креслення в AutoCAD і був обраний для представлення клієнтам.

Приклад додаткового досвіду менеджера з продажу

Продавець-консультант, Beehive, Лідс, Великобританія

  1. Отримала нагороду "Above & Beyond Award" за модернізацію тренінгу з продажів, що підвищило ефективність навчання нових співробітників.
  2. Заощадила близько 50 тис. фунтів стерлінгів на рік, виявивши та повідомивши про підроблені товари, які постачав новий постачальник.

Приклад додаткового досвіду Data Scientist

Data Engineer Intern | VMware, Великобританія
Стажер із розробки програмного забезпечення | Microsoft, Великобританія

Що писати в резюме, якщо немає досвіду роботи?

Ми розуміємо, що пошук роботи без досвіду, насправді, стає викликом для молодих та недосвідчених пошукачів праці, але ми переконані, що з нашими порадами можливо усе і навіть більше.
Нерідко питанням: що ж писати в резюме, якщо немає досвіду задаються студенти, або молоді спеціалісти, які щойно завершили навчання. Можливо, вам цікаве стажування, чи ви у пошуку роботи своєї мрії.
У кожній зі статей ми даємо корисні поради щодо написання і взагалі знайомимо з поняттям CV. Звертаємо увагу на доречну структуру резюме та правильну побудову мотиваційного листа. Ви також можете переглянути приклад резюме без досвіду роботи і навіть завантажити його на свій гаджет.

Ключові висновки

Ваш досвід роботи має величезне значення, коли справа доходить до найму. І якщо правильно його представити, це безперечно, виділить вас серед інших кандидатів. На сучасному ринку праці заявки спочатку перевіряються програмним забезпеченням ATS, але не завжди. Таким чином, ваше резюме не повинно бути довгою «історією»; це має бути стислий та професійний документ, що висвітлює ваш досвід.
Ми радимо завжди починати зі структуризації свого досвіду роботи перед написанням резюме. Оцініть свої кар’єрні цілі, проведіть дослідження та спробуйте зрозуміти вимоги до роботи в певній посаді чи сфері. Коли ви отримаєте більше інформації та зберете усе до купи, то матимете більше ясності щодо того, що та як написати про свій досвід роботи.
Додаткові поради про те, як вказати досвід роботи в резюме:

  • Перелічіть усі свої робочі місця та пов'язані з ними обов'язки, проекти або ключові досягнення, а потім порівняйте їх з вакансією.
  • Виділіть те, що має значення, а решту залиште поза увагою.
  • Почніть з найбільш сильного речення і найбільш відповідного обов'язку для посади.
  • Коротко опишіть кожен обов'язок, зосередившись на таких, що відповідають вашим кар'єрним цілям.
  • Перелічіть навички та компетенції, які ви використовували та здобули на кожній з посад, враховуючи, що їх можна віднести до переданих умінь.
  • Включіть досягнення, які можна виміряти, і зауважте, що, роблячи це, ви можете почати помічати обов'язки, які можна перетворити або переформулювати на досягнення.
  • Включіть курси підвищення кваліфікації на робочому місці, навіть якщо вони не були сертифіковані, оскільки це також можна зарахувати до досягнень.

Створіть своє резюме

Схожі статті

Понад 112.872 користувачів вже зробили своє резюме

За допомогою CV maker Ви можете швидко і легко створити помітне та професійне резюме за 15 хвилин.

Створіть своє резюме

У Вас буде на 65% більше шансів отримати роботу