Як створити виграшне резюме економіста (зразок резюме та детальні поради)

Добре складене резюме економіста – це ваш квиток до високооплачуваної роботи. Багато хто не приділяє достатньо уваги складанню цього документа, хоча, по суті, це іноді єдиний спосіб привернути увагу роботодавця та потрапити на особисту співбесіду. Почати писати резюме економіста українською може бути складно, але, повірте, це дійсно необхідно. Витрачений час на те, щоб скласти все правильно та представити себе з кращого боку, справді буде окуплено в майбутньому.

Створіть своє резюме

Приклад резюме економіста

Перш ніж розпочати написання резюме економіста, важливо зрозуміти, що саме слід вказувати, яким аспектам і нюансам слід приділити більше уваги, які свої сильні сторони варто розгорнуто описати, а які навички досить лише ледь згадати. Якщо це ваш перший такий документ, вивчіть приклади резюме які ви зможете знайти на нашому сайті. Також ви зможете вивчити доступні шаблони, обрати для себе відповідний варіант, а також скласти своє перше професійне резюме онлайн.

Приклад резюме економіста

Завантажити цей зразок резюме економіста в .pdf

Найчастіше резюме економіста складається з наступних розділів:

  1. Особисті дані. Тут вказується повне ім'я, адреса, а також контактна інформація (номер мобільного телефону, адреса електронної пошти, особистий веб-сайт, якщо такий є);
  2. Навички та інтереси. У цьому розділі варто оцінити свої професійні навички, які можуть допомогти вам досягти поставлених робочих завдань. Також зазначте свої інтереси, оскільки роботодавці часто цікавляться різнобічними особистостями, які прагнуть постійно розширювати горизонт своїх знань;
  3. Базова інформація про себе. Тут варто коротко описати наявний досвід роботи за поточним напрямком зайнятості, а також вказати, чого саме ви очікуєте від майбутньої посади;
  4. Досвід роботи. Дозволяє роботодавцю подивитися, де ви працювали раніше і які службові обов'язки ви виконували;
  5. Освіта. Сюди важливо включати не лише основну освіту, отриману в школі та університеті, але й всі додаткові курси, які ви проходили для підвищення кваліфікації, для оновлення своїх знань з професії та інше.

Як написати особистий профіль для резюме економіста

Мета розділу "Особистий профіль" у резюме економіста – розповісти роботодавцю, яким фахівцем в галузі економіки ви є, який досвід роботи у цьому напрямку у вас є, а також на які пропозиції по вакансіях розраховуєте в кінці.

Варто починати з сильних прикметників, що описують ваші головні якості. Наприклад, ви можете вказати, що є різносторонньою особистістю, тому легко перемикаєтеся між завданнями і виконуєте різноманітні проекти. Ще один варіант – спрямований на співпрацю і відданий справі.

Якщо ви вже працювали економістом до цього – розкажіть роботодавцю про свій досвід, вам потрібно показати, що ви дійсно гідний фахівець, який буде працювати на успіх компанії. Якщо ж досвіду немає, і ви тільки недавно закінчили навчання на економіста, у розділі «Особистий профіль» розкажіть про свою освіту.

У розділі також варто продемонструвати рівень ваших технічних навичок, а також особливості спілкування з іншими людьми. Плюсом буде досвід використання різного програмного забезпечення, яке полегшує роботу економіста. Завершіть розділ підбиванням підсумків – як саме ваш досвід, навички і знання допоможуть вам просуватися по кар'єрній драбині та досягати нових висот в економічній сфері.

Приклад особистого профілю для CV економіста

Як приклад вдалих відомостей для розділу «Особистий профіль» можна привести наступний варіант:

«Економіст з п'ятирічним досвідом у фінансовому аналізі та статистичному моделюванні, акцентуючий увагу на деталях. Мої основні навички включають глибокі знання у сфері прогнозування фінансового зростання та досвід використання SQL. Моєю метою є застосувати ці навички у ролі висококваліфікованого економічного аналітика в приватному секторі».

Освітній шлях. Як ефективно представити вашу освіту та академічні досягнення

Щоб ефективно висвітлити ваш освітній шлях, рекомендується складати перелік закінчених спеціальностей і курсів в хронологічному порядку. Такий підхід дозволить висвітлити вашому роботодавцеві найостанніший та найвищий рівень освіти – у разі потреби він зможе знайти інформацію про ваші більш ранні досягнення в галузі освіти.

У розділі "Освіта" кожний навчальний процес варто описувати з додаванням наступної інформації:

  • Науковий ступінь, отриманий в результаті навчання, наприклад, магістр економічних наук, бакалавр гуманітарних наук і т. д.;
  • Спеціальність чи напрямок навчальної програми – фінанси, економіка, бухгалтерський облік, аудит і т. д.;
  • Освітній заклад, де відбувалося навчання. Бажано вказати не лише абревіатуру, але й повне розшифрування назви, а також зазначити місто, в якому розташований освітній заклад, щоб уникнути непорозумінь;
  • Дата початку і закінчення навчання.

Якщо у вас є багаторічний досвід роботи в галузі "Економіст", то при складанні шаблону резюме розділ з освітою краще розмістити відразу після розділу "Професійний досвід". Так ви зможете краще виділити свої навички та досягнення в цій сфері. Якщо ж це резюме студента і навчання завершилося нещодавно і досвіду в роботі економістом у вас мало, то краще спочатку описати освіту, а потім вже ваш "Професійний досвід".

Створіть своє резюме

Професійний досвід. Виокремлення ключових аспектів вашого професійного досвіду

Професійний досвід роботи – це одна з найважливіших частин будь-якого резюме. За статистикою, менеджери з підбору персоналу та професійні рекрутери звертають увагу на цей розділ саме на початку. Важливо, щоб досвід був розташований у зворотному хронологічному порядку – на перше місце додайте ваш найостанніший досвід, а потім вже розписуйте всі попередні посади.

Не варто деталізувати, що саме ви робили на кожній з попередніх робочих посад та які службові обов'язки перед вами стояли. По суті, це цікавить мало кого. Зовсім інша справа – це ваші професійні досягнення, яких вдалося досягти на попередніх посадах.

Прийміть за правило – якщо щось можна проілюструвати конкретним числом, обов'язково вказуйте це. Цифри в резюме привертають увагу, вони допомагають менеджеру з персоналу, який ознайомлюється з вашим резюме, контекстуалізувати всі ваші досягнення.

Не варто намагатися точно вказувати числа, відсотки або грошовий еквівалент побіля кожного досягнення, нічого критичного в цьому не буде. При цьому погодьтеся, що різниця у пункті "Керував командою економістів" і "Керував командою з 4 економістів протягом 6 місяців" досить суттєва.

Найважливіше – переконайтеся в тому, що описаний вами досвід роботи відповідає тій посаді, на яку ви претендуєте. Рекрутери не будуть звертати увагу на досвід роботи в тих сферах, які не пов’язані з економікою. Будь-яка зайва інформація тільки зробить ваше резюме «тяжким» і ускладнить процес ознайомлення з ним.

Навички та компетенції які є ключовими для економістів

Розділ про навички у вашому резюме економіста повинен включати ключові терміни з опису вакансії, відповідно до вашого реального володіння цими навичками. Якщо ви тільки розпочали пошук роботи, рекомендується вивчити резюме економіста зразок, щоб зрозуміти, які навички найбільш популярні серед роботодавців та кадрових менеджерів.

При написанні розділу про навички рекомендується враховувати наступні поради:

  1. Виділіть 6-12 ключових навичок, оформивши їх у вигляді маркованого списку для зручності сприйняття рекрутером;
  2. Віддавайте перевагу жорстким навичкам (Hard Skills), оскільки вони легше перевіряються і часто більш значущі для найму. Жорсткі навички пов'язані з конкретними знаннями та досвідом роботи з певними технологіями або процесами;
  3. Особливу увагу приділяйте навичкам, які є найбільш важливими для посади економіста;
  4. Підкреслюйте навички міжособистісного спілкування, оскільки вони демонструють вашу здатність ефективно працювати в команді.

Які навички можуть бути важливими для економіста

Економістам потрібен широкий спектр навичок для успішного виконання своїх обов'язків. Ось кілька важливих моментів, на які звертатимуть увагу менеджери з персоналу при розгляді вашого резюме економіста:

  1. Аналітичні навички. Здатність швидко аналізувати великі обсяги інформації, проводити дослідження та робити висновки на основі зібраних даних.
  2. Статистичні навички. Вміння обробляти числову інформацію за допомогою статистичних методів та інструментів, а також подавати її у зрозумілій формі.
  3. Навички роботи з програмним забезпеченням. Обов'язково вказуйте в резюме програмне забезпечення, з яким ви володієте. Це можуть бути різноманітні фінансові інструменти, такі як Excel, MATLAB, SAS, або звичайні офісні програми, різні редактори тощо.
  4. Економічне моделювання. Здатність подавати числові дані у вигляді графіків, діаграм та моделей для аналізу можливих економічних явищ та їх наслідків у майбутньому.
  5. Фінансова грамотність. Розуміння фінансових показників, вміння читати фінансові звіти та робити ключові висновки щодо фінансової прибутковості на основі отриманої інформації.
  6. Розуміння законодавства. Економіст повинен надавати свої послуги в межах законодавчого поля. Також важливо, щоб фахівець міг швидко орієнтуватися в оновленні законодавства та правильно працювати з джерелами, де можна знайти останні актуальні дані.

Додатковим плюсом буде здатність майбутнього кандидата логічно мислити в складних ситуаціях, обирати найбільш ефективний підхід до вирішення виниклих економічних та фінансових проблем. Також в резюме економіста варто вказати, що ви вмієте працювати в команді, описати досвід управління, якщо такий був на постійній роботі.

Ось приклад розділу навичок економіста у резюме:

  • Володіння SQL та MATLAB;
  • Використання програмного забезпечення для роботи з електронними таблицями та статистичним моделюванням;
  • Розробка та проведення дизайну досліджень, управління проектами;
  • Навички написання та презентації звітів;
  • Досвід у делегуванні завдань та керівництві.

Додаткові розділи

У додатковому розділі слід описувати всі ваші досягнення, які з різних причин не увійшли до основної частини. Часто цей розділ стає ключовим, якщо роботодавець робить вибір між двома кандидатами, які мають практично однакові професійні навички і вміння. Це можуть бути наступні моменти:

  • Особисті проекти та хобі. Якщо у вас є які-небудь захоплення, пов'язані з вашою професією, які ви хочете підкреслити, обов'язково вкажіть їх у своєму резюме економіста. Це може бути розробка додатків, участь в відкритих дослідницьких проектах або участь у форумах і спільнотах з економічною тематикою;
  • Професійне навчання та сертифікації. Якщо ви пройшли додаткові курси, тренінги або отримали відповідні документи, які підсилюють вашу кваліфікацію і виділяють вас серед інших кандидатів на вакансію економіста, обов'язково додайте ці дані до резюме;
  • М'які навички. Підкресліть у резюме такі моменти, як комунікація, вирішення конфліктів, ефективне управління робочим часом і т.д. Це також може бути важливо для роботодавця.

Якщо у вас є позитивні рекомендації від попередніх роботодавців або колег, а також посилання на ваш профіль у професійних соціальних мережах (наприклад, LinkedIn), включіть цю інформацію у резюме економіста.

Публікації, дослідження та презентації

Якщо ви публікували економічні статті, проводили дослідження, робили презентації з різних напрямків, включення цієї інформації до вашого резюме дозволить вам підкреслити вашу експертизу в цій області. Це особливо важливо для резюме, які надсилаються на вакансії, що вимагають спеціалізованих знань. У випадку, якщо вас цікавить конкретна вакансія і ви хочете працювати на цій посаді, підтвердьте свою зацікавленість, склавши мотиваційний лист економіста – в ньому ви можете вказати, чому роботодавцю варто взяти саме вас на цю посаду і на які переваги він може розраховувати після вашого працевлаштування.

Волонтерська діяльність та участь у професійних організаціях

У додатковому розділі також варто вказати ваш досвід волонтерської роботи, якщо такий існує. Для роботодавця особливо важливим буде той досвід, який підкреслює ваші навички, наприклад, професійне управління проектами, робота в команді та інше.

Найкращий шаблон для резюме економісту

Наш сервіс надає доступ до кількох шаблонів резюме економіста. Ви можете обрати варіант, що вам підходить, залежно від ваших побажань і потреб. Просто натискайте кнопку "Створити резюме", введіть необхідний шаблон і розпочинайте створення резюме. Також доступні послуги зі створення резюме та оптимізації вже існуючого документа.

Створіть своє резюме

Заключні поради

У висновку ми відокремили кілька ключових моментів, за якими можна відрізнити хороше резюме від поганого:

  • Резюме легко читається, описані всі ключові навички та вміння кандидата на вакансію;
  • Є ключові слова, на які роботодавець відразу може звернути увагу;
  • Відсутні помилки та друкарські помилки;
  • Можна відстежувати орієнтованість кандидата на конкретну вакансію.

Поширені запитання

Які основні навички повинен включати економіст у своє резюме?

Пропонуємо вам перелік ключових компетенцій для складання резюме в галузі економіки. Це такі вміння, як експертиза в фінансовому аналізі та бухгалтерському обліку, досвід роботи з договорами і первинною документацією, знання комп'ютера (базові програми і 1С), професійний досвід у проведенні економічного планування господарської діяльності, навички у обліку кредиторської та дебіторської заборгованості, компетентність у розрахунках і контролі собівартості товарів, вміння працювати з обліком товарів у розрізі товарно-матеріальних цінностей та залишків на складах та ін.

Як написати резюме для економіста без досвіду роботи?

У шаблоні резюме для осіб без досвіду роботи передбачені такі розділи, як ім'я, бажана посада та контактна інформація, мета працевлаштування, освіта, професійні навички, релевантний досвід, знання мов, особисті якості, що відповідають даній посаді (за бажанням), нагороди та досягнення (за бажанням), хобі та інтереси (за бажанням). Не хвилюйтеся, якщо у вас немає інформації для заповнення якого-небудь розділу або якщо ви не впевнені, як правильно все оформити. Для студентів та початківців достатньо створити резюме на одній сторінці.

Чи важливо включати досвід роботи за спеціальністю в резюме економіста?

Якщо ви коли-небудь працювали за межами своєї фахової області на професійному шляху, можна пропустити цю інформацію. При цьому надзвичайно важливо вказати будь-який професійний досвід саме в галузі економіки – це стане чудовим показником для оцінки вас як досвідченого фахівця з боку роботодавця або менеджера з кадрів.

Як правильно викласти свої аналітичні здібності в резюме?

Аналітичні вміння належать когнітивним здібностям, які дозволяють здійснювати збір інформації, проводити дослідження, тлумачити дані та робити висновки для прийняття рішень, чи то в професійному, чи в особистому контексті.

Схожі статті

Понад 112.872 користувачів вже зробили своє резюме

За допомогою CV maker Ви можете швидко і легко створити помітне та професійне резюме за 15 хвилин.

Створіть своє резюме

У Вас буде на 65% більше шансів отримати роботу