Рекомендації в резюме: обов'язково чи ні?

У житті кожної людини рано чи пізно настає момент, коли вона або починає будувати кар’єру, або переходить на новий щабель кар’єрних сходів. Перше, що потрібно зробити в цій ситуації – добре попрацювати над своїм резюме. Те, що вся інформація, що міститься в резюме, має бути актуальною і справляти гарне враження на роботодавця – не викликає сумнівів; що ж стосується рекомендацій – не все так однозначно.

Створіть своє професійне резюме зараз

Отже, що ж таке рекомендації?

Рекомендації, або рекомендачі, – це люди, які працювали з вами у професійному середовищі і можуть розповісти про ваші здібності та особисті якості. Рекрутери можуть зв’язатися з ними, щоб отримати об’єктивну думку про ваші навички і про те, чи підходите ви для конкретної посади.

Чи потрібно мені вказувати рекомендації в резюме?

Залежно від вакансії. Якщо компанія чітко вказує необхідність рекомендацій, у вас не залишається іншого вибору. Знову ж таки, якщо про рекомендації не згадується, краще не додавати їх зовсім. Рекрутери надають перевагу компактним резюме обсягом не більше 2 сторінок, тому головне правило – нічого зайвого. Крім того, ви можете приберегти рекомендації та використати їх як додаткову перевагу на наступних етапах відбору. Додавання рекомендацій може бути корисним у тому випадку, якщо вам не вистачає досвіду роботи і потрібно заповнити вільне місце в резюме.

Плюси та мінуси рекомендацій

Додавання рекомендацій в резюме має цілий ряд переваг. Один з основних плюсів – це те, що резюме з рекомендаціями викликає більше довіри. Кандидати, у яких є рекомендації, здаються більш надійними, оскільки зазначені в резюме навички може підтвердити незалежна сторона. Крім того, якщо ваш рекомендач – не остання людина в певній галузі або організації, це також може справити враження на рекрутера. Однак додавання рекомендацій має і свої недоліки. Як уже згадувалося, рекомендації займають місце, а його може бути недостатньо, особливо якщо у вас вже є немалий досвід роботи. Крім того, на першому етапі подачі заявки додавання рекомендацій може вважатися зайвим.

Створіть своє професійне резюме зараз

Типи рекомендацій

Незалежно від того, наскільки великий ваш досвід роботи, швидше за все, у своєму житті ви вже стикалися з іншими людьми у професійному середовищі. Це можуть бути:

  • Ваш роботодавець. Як уже говорилося, рекрутер зв’яжеться з вашим рекомендачем, щоб запитати його про ваші компетенції та особисті якості. Для цієї цілі прекрасно підійде співробітник, який займає вищу посаду, тому що він може ручатися за вас і підтвердити вашу надійність і пунктуальність
  • Колега. Співробітник, з яким ви працювали над одним проектом, також може стати хорошим рекомендачем. Він не з чуток знає ваші здібності та характер. А якщо він був вашим підлеглим, то зможе підтвердити ще й вашу здатність керувати
  • Викладачі. Якщо у вас поки що немає досвіду роботи і, відповідно, співробітників, які могли б дати вам характеристику, в якості рекомендача можна вказати свого викладача

Критерії для рекомендацій

Рекомендації можуть сильно вплинути на ваші шанси отримати роботу. Переконайтеся в тому, що ваші рекомендачі дадуть вам позитивну характеристику як професіонала. Не вказуйте в якості рекомендача сусідів, друзів або родичів. Такі рекомендації вважаються необ’єктивними.

Як отримати рекомендації

Перш ніж вказувати кого-небудь у якості рекомендача, потрібно отримати його згоду. Це можна зробити по-різному, в залежності від того, які у вас відносини. Але найкращий спосіб – поговорити особисто; пояснити, яка робота вас цікавить, і дізнатися, що він думає про вас як про професіонала. Якщо особиста зустріч неможлива, буде достатньо надіслати електронного листа або інше повідомлення. Що стосується кількості рекомендацій, постарайтеся знайти принаймні три.

Інші види рекомендацій на випадок, якщо у вас мало або немає досвіду роботи

Що ж робити, якщо у вас недостатньо досвіду роботи і ніде взяти рекомендації? У цьому випадку можна вказати й інших людей, щоб додати вашому резюме «ваги» і переконливості. Як вже говорилося, це може бути викладач. Наприклад, якщо він був вашим керівником з написання дипломної роботи, він може підтвердити ваші організаційні і дослідницькі навички. Якщо ви були членом гуртка, можна попросити рекомендацію у свого тренера або інструктора; якщо ви займалися волонтерством – у свого координатора. І хоча рекрутери надають перевагу професійним рекомендаціям, ці варіанти також підійдуть і забезпечать вам шанс отримати роботу.

Створіть своє професійне резюме зараз

Як і де додавати рекомендації в резюме

Рекомендації завжди вказуються в кінці резюме. Напишіть повне ім’я, посаду, місце роботи рекомендача, а також коротко про те, як він пов’язаний з вами. Часто люди додають контактні дані рекомендачів, але краще не робити цього одразу. По-перше, якщо рекрутер зв’яжеться з вами, щоб отримати контактні дані рекомендачів, стане зрозуміло, що компанія серйозно розглядає вашу кандидатуру, тому що проводить перевірку біографічних даних. По-друге, дізнавшись про перевірку, ви зможете повідомити своїх рекомендачів, що скоро їм можуть зателефонувати; таким чином рекрутери не застануть їх зненацька. Крім того, якщо ваше резюме розміщене на онлайн-платформі у відкритому доступі, рекомендачам може не сподобатися те, що ви публікуєте їхні контактні дані.

Як підготувати рекомендача до дзвінка

Дізнавшись, що рекрутер збирається зв’язатися з вашими рекомендачами, постарайтеся їх попередити. Це максимально підвищить ваші шанси отримати роботу. Спочатку проінформуйте їх про ситуацію, назвіть вакансію, на яку ви подали заявку (якщо можливо, надайте їм опис вакансії), а також назву організації. Можна попросити рекомендачів підкреслити якісь конкретні навички або ваші досягнення у розмові з рекрутером. Зазвичай рекрутери задають рекомендачам стандартний набір питань про кандидата (дата початку та закінчення роботи, причина звільнення, обов’язки, пунктуальність, сильні та слабкі сторони, наскільки добре кандидат ладнав з колективом і т. д.).

Правила щодо написання рекомендацій

Крім всієї вищевказаної інформації, також важливо враховувати наступне:

  • розміщуйте рекомендації в алфавітному порядку;
  • подякуйте своїм рекомендачам, якщо ви отримали роботу;
  • підтримуйте зв’язок зі своїми рекомендачами;
  • вказуйте рекомендації з урахуванням їх значущості для вакансії;
  • не додавайте до списку рекомендачів людей, з якими ви не спрацювалися;
  • не вказуйте рекомендачів, з якими ви працювали давно, наприклад, свого першого роботодавця. Це припустимо тільки в тому випадку, якщо у вас немає інших варіантів (немає достатнього досвіду роботи і, відповідно, вибору рекомендачів);
  • не робіть список рекомендацій занадто довгим. Буде достатньо трьох рекомендацій, максимум – п’ять;
  • не пишіть фразу «Рекомендації надаються за запитом» – це зайве. Рекрутери знають, що вони можуть попросити рекомендації за необхідності.

Для надхнення створення вашого резюме перевірте приклади резюме в нашому розділі.

Схожі статті

Понад 112.872 користувачів вже зробили своє резюме

За допомогою CV maker Ви можете швидко і легко створити помітне та професійне резюме за 15 хвилин.

Створіть своє резюме

У Вас буде на 65% більше шансів отримати роботу