Чи потрібна фотографія у резюме та якою вона повинна бути?

Немає однозначної відповіді на запитання, чи справді варто додавати фото до свого резюме. Думки щодо цього розділилися, а вибір залежить повністю від вас, та все ж використання фото стає все більш поширеною тенденцією в останні роки.

CV template met of zonder foto te gebruiken

* Чи варто використовувати фотографію? Зверніть увагу на те, що наші шаблони резюме адаптуються автоматично!

Створіть своє резюме

Примітка: завжди пам'ятайте про фото та інформацію, яку можна віднайти в Інтернеті, адже деякі рекрутери все ще можуть шукати певного кандидата в Google, перш ніж запросити на співбесіду. Отож перевірте, що під час пошуку вашого імені не будуть з’являтися невідповідні фотографії. Переконайтеся у конфіденційності своїх профілів у соціальних мережах, якщо не бажаєте, щоб вміст, який ви хочете залишити приватним, змогли бачити усі користувачі.

Фото у резюме потрібне не завжди

Ви хочете відправити своє резюме поза межами України? У такому випадку з’ясуйте, чи дійсно необхідно лишати фото для його відправлення в інші країни. Наприклад, якщо ви лишаєте резюме у компанії Великобританії чи США, то фото не рекомендоване. Якщо ж ви використовуєте наш сервіс зі створення резюме, то зможете легко зробити копію без фотографії, видаливши її під час заповнення особистих даних, після чого шаблон резюме автоматично адаптується.

Проведіть власне дослідження

Вчені, що проводили дослідження у Аріельському університеті та університеті імені Бен-Гуріона в Ізраїлі, прийшли до висновку, що використання фото у резюме має як позитивні, так і негативні наслідки, часто – саме для жінок. Дослідження вказує, що, надіславши резюме без фотографії, жінки мали б на 40% більше шансів отримати запрошення на співбесіду, ніж із фото. Також виявили, що близько 93% осіб, яким доводиться ознайомлюватися із резюме, - жінки.

Для чоловіків результати дослідження виявилися інакшими, адже більш привабливих осіб чоловічої статі запрошували на співбесіду частіше, та все ж загалом ми не можемо бути впевненими у тому, що в Україні відслідковуються схожі тенденції, адже дане дослідження проводилося у Ізраїлі.

Переваги

  • Фото у резюме візуалізує вас як професіонала та гарантує те, що вас краще запам’ятають. Окрім того, гарно підібране фото сприяє розвитку вашого особистого бренду
  • Лишаючи фото, ви виділяєтесь серед інших кандидатів, адже часто більшість людей не прикріплює його у своєму резюм
  • Професійне фото, яке ви залишите, створить безпрограшне перше враження на рекрутера

Недоліки

  • Дискримінація на основі особистих відмінних рис. Важливо, щоб роботодавець звертав увагу саме на професійні якості кандидата, а не на зовнішність загалом
  • Деякі рекрутери в Україні все ж вважають, що лишати фото в резюме не професійно, адже ваш зовнішній вигляд не має нічого спільного зі здатністю якісно виконувати роботу
  • Неякісне фото можете створити невдале перше враження. Освітлення, місце для фото та інші фактори все ще негативно впливають на це

Так, наявність фото в резюме не є гарантією успіху. Водночас, вдало підібране фото має продемонструвати вас лише з найкращого боку.

Створіть своє резюме

Дотримуйтесь таких правил

1. Публікуйте актуальне фото
2. Використовуйте гарне освітлення
3. Посмішка на фото – найкращий вибір
4. Зробіть акцент саме на обличчі та не лишайте фото у повний зріст
5. Дотримуйтесь стриманого образу та дрес-коду
6. Зверніть увагу на розмір фото, адже воно не повинно бути дуже великим

Не використовуйте

1.Фото в неформальній обстановці (святкування подій, місця для розваг тощо)
2.Нечітке фото або фото невдалої якості
3.Селфі або фото в дзеркалі
4.Фото в компанії друзів та інших людей
5.Надто відверті фото

Приклади невдалих фото

Примеры неудачных фотоПримеры неудачных фото

Фото у повсякденному одязі

Керуйтеся посадою, яку ви бажаєте отримати, залишаючи фото. До прикладу, якщо робота передбачає офісну зайнятість – обирайте стриманий діловий стиль та уникайте відвертого одягу.

Фото в повседневной одеждеФото в повседневной одежде

Фото, зроблені у непрофесійній обстановці

Фото, зазначені вище, є абсолютно непридатними для використання у резюме. Не варто залишати фото з вечірок, за святковим столом або ж на пляжі.

Примеры неудачных фотоПримеры неудачных фото

Уникайте фото, залишених вище, адже це негативно вплине на перше враження рекрутера про вас.

Додавати чи не додавати фото у своє резюме – вибір кожного. Серед великої кількості шаблонів на нашому сервісі ви знайдете як резюме з фото, так і без нього.

Використання фото має свої переваги та недоліки, однак ми можемо зробити висновок, що на питання, чи варто його залишати, користувачі нашого сайту все частіше відповідають «так». Ви хочете виділитися серед інших кандидатів та створити чудове перше враження? Тоді не зволікайте та створюйте яскраве резюме, щоб отримати роботу своєї мрії уже зараз!

Схожі статті

Понад 112.872 користувачів вже зробили своє резюме

За допомогою CV maker Ви можете швидко і легко створити помітне та професійне резюме за 15 хвилин.

Створіть своє резюме

У Вас буде на 65% більше шансів отримати роботу